Villa Nektaria

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επίσκοπος Νικιάνας, Λευκάδα

Διαμονή στην Λευκάδα

  • Επικοινωνήστε μαζί μας:
  • 2645071981 • 6946791195

Περιοχή

Η Νικιάνα και ο Επίσκοπος από τους Σκάρους

Η Νικιάνα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λευκάδος σε απόσταση 8 χλμ. από την πόλη, αναπτυγμένη στους πρόποδες του καταπράσινου όρους των Σκάρων, του αρχαίου Ομηρικού «Νήϊου», σύμφωνα με τον ερευνητή αρχαιολόγο Γ. Δαίλπφελντ και πολλούς άλλους νεώτερους ερευνητές.

Κατοικείται από 700 μόνιμους κατοίκους, και είναι ως επί το πλείστον αγρότες, ψαράδες και μικροεπαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού και το καλοκαίρι φιλοξενεί περί τους 7.500 επισκέπτες.

Στην περιοχή της Νικιάνας βρίσκονται πολλές ήρεμες και με κρυστάλλινα νερά παραλίες, τις οποίες επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες λουόμενοι προκειμένου να απολαύσουν το μπάνιο τους. Οι παραλίες της Νικιάνας είναι κατάλληλες για οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και για ηλικιωμένους, αφού σπάνια έχουν κύμα ενώ η πρόσβαση σε αυτές είναι πολύ εύκολη.

Άποψη της παραλίας του Επισκόπου που βρίσκεται σε απόσταση 120 μέτρων από το κατάλυμα μας

Διαθέτει το μοναδικό σε ομορφιά και μαγευτική θέα προς τα Παραδεισονήσια “Δρυοδάσος» των Σκάρων”, λιμάνι για ελλιμενισμό μικρών σκαφών και ψαράδικων, πανέμορφες παραλίες με ήρεμους κολπίσκους, πλήθος ενοικιαζομένων δωματίων και ξενοδοχείων, παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια.

Στην θέση «Μαγεμένου», στο μικρό εκκλησάκι του Παντοκράτορος (Σωτήρω), κατά το έτος 1807 δόθηκε ο πρώτος φοβερός όρκος της επανάστασης, της παλιγγενεσίας των Ελλήνων του 1821, από τον Ι. Καποδίστρια, τον Θ. Κολοκοτρώνη, τον Κατσαντώνη, τον επίσκοπο Ιγνάτιο της Άρτας, και πολλούς άλλους αγωνιστές.

Ανεβαίνοντας προς τον παραδοσιακό οικισμό του Αλεξάνδρου, υπάρχει η πρώτη χριστιανική σκήτη στην Λευκάδα, των «Αγίων Πατέρων», και υπεράνω του επίσης παραδοσιακού οικισμού των Κολυβάτων η άλλοτε ευημερούσα μονή του «Αη Γιώργη».

Άποψη του δάσους των Σκάρων

Το όρος των Σκάρων που υψώνεται πάνω από την Νικιάνα αποτελεί το ομηρικό «Νήιον» σύμφωνα με τον μεγάλο Γερμανό αρχαιολόγο Νταίρπφελντ (Dörpfeld). Το δάσος που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού αποτελείται από ένα μοναδικό είδος βελανιδιάς (ρουπάκι), που αυτοφυώς αναπαράγεται εκατοντάδες χρόνια τώρα και έγινε από νωρίς αντικείμενο έρευνας ξένων επιστημόνων όπως του Γερμανού Σπρένγκερ, ο οποίος έχει καταγράψει από το 1915 τη σπάνια χλωρίδα του δάσους. Η θέα από το βουνό προς τις γύρω περιοχές είναι μοναδική και ο περίπατος ανάμεσα στα αιωνόβια δέντρα θα σας ανταμείψει.

Το καθολικό της Ι.Μ. του Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους

Στην περιοχή της Νικιάνας και συγκεκριμένα στο βουνό των Σκάρων, υπάρχουν δυο από τα πιο αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία στο νησί της Λευκάδας:

Ασκητήριο των Αγίων Πατέρων: Είναι ριζωμένο εδώ και αιώνες σε μια βραχώδη έκταση, 5 χιλιόμετρα πάνω από τη Νικιάνα προς τον Αλέξανδρο, μέσα σε μια σπηλιά κοντά στην περιοχή των Σκάρων. Είναι από τα παλαιότερα χριστιανικά μνημεία του νησιού. Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι εδώ μόνασαν οι τρεις Άγιοι Πατέρες, που ήρθαν στο νησί μετά την Α΄Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Μέσα στην σπηλιά που αποτελεί τον μικρό ναΐσκο βρίσκονται οι τάφοι τους.

Μονή του Αγίου Γεωργίου: Βρίσκεται στο δάσος των Σκάρων, λίγο μετά από τα Κολυβάτα στην περιοχή Αλεξάνδρου, σ’ ένα πλάτωμα με θέα προς τα βορειοδυτικά του νησιού. Σύμφωνα με μαρτυρίες και έγγραφα, ιδρύθηκε το 1611 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της κεντρικής Λευκάδας. Το μοναστήρι άκμαζε επί Τουρκοκρατίας, όταν στην περιουσία του περιήλθε και το δάσος των Σκάρων. Ο ναός του μοναστηριού επεκτάθηκε το 1709. Στο εσωτερικό του, στον ανατολικό τοίχο που έχει μείνει ανέπαφος, διασώζονται αξιολογότατες αγιογραφίες ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο του, που έγινε το 1724.

Στην περιοχή της Νικιάνας υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές, όπως η περιοχή της Ακόνης, μια διαδρομή ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων. Στην περιοχή υπάρχουν απομεινάρια δύο παλιών νερόμυλων. Η διαδρομή προσφέρεται για πικ νικ. Άλλη περιπατητική διαδρομή είναι η ανάβαση από τους πρόποδες του βουνού των Σκάρων μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων με κατάληξη το δρυοδράσος των Σκάρων. Ακόμα μπορείτε να περιπλανηθείτε στους παραδοσιακούς οικισμούς των Κολυβάτων και του Αλεξάνδρου και να ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο.